Despre chip-urile electronice cu care sunt dotate cartusele de imprimanta

O mare parte din cartusele de imprimante moderne sunt dotate cu chip-uri electronice, care comunica cu imprimanta. Aceste chip-uri pot bloca procesul de tiparire, daca semnalizeaza eroare de cartus, sau cartus gol. Producatorii de cartuse de imprimanta folosesc chipuri electronice pentru a impiedica reincarcarea cartuselor, deci utilizarea in permanenta de cartuse noi.
Cartusele pot fi reumplute cu toner, dar dupa ce au fost instalate in imprimanta, aceasta va genera un mesaj de eroare la tiparire, considerand cartusul gol. In acest caz trebuie neaparat inlocuit chipul electronic.
Chipul electronic al cartusului este practic un contor care numara paginile tiparite, de cand cartusul a fost instalat in imprimanta. Contorul se decrementeaza, pana ajunge la 0. In acel moment, chiar daca a ramas toner in cartus, deci cartusul poate tipari in continuare, chipul transmite imprimantei mesajul de cartus gol, iar imprimanta blocheaza tiparirea.
Chipurile au grade de complexitate diferite in functie de marca si tipul de cartus de imprimanta. La cartusele HP si Canon, ele sunt destul de "prietenoase", in sensul ca trimit un mesaj de eroare atunci cand contorul a ajuns la 0, dar nu blocheaza tiparirea.
La cartusele de imprimante Samsung, chipurile sunt mult mai complexe, pentru a fi mai greu de copiat. Informatia din ele este codificata, chipurile blocheaza efectiv procesul de tiparire.
Xerox foloseste chipuri wireless pentru anumite cartuse laser, care contin un transmitator ce transmite informatia catre imprimanta.
Chipuri se intalnesc si la cartusele inkjet, dar ele sunt mai putin sofisticate. In special Epson foloseste chipuri in cartusele de imprimanta inkjet.
Cartusele compatibile de imprimante sunt dotate la randul lor cu chipuri compatibile, fara de care cartusul nu ar putea tipari. Orice mesaj de eroare de cartus care apare dupa instalarea unui cartus de imprimanta compatibil, indica faptul ca chipul nu a fost corect pozitionat, sau ca chipul nu este perfect compatibil cu cel original.
Alte informatii si noutati puteti citi aici.